Ξάνθος Λυσιώτης

 

Τόπος και ημερομηνία γέννησης: στην Λάρνακα το 1898.
Σπουδές: ξένες γλώσσες με αλληλογραφία
Επάγγελμα: Επιχειρηματίας (ίδρυσε και διεύθυνε τον δικό του εμπορικό οίκο)
Τιμητικές (και άλλες) διακρίσεις:

Από το 1980 ως το 1983 διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Το 1984 εκλέχθηκε επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας.

Εταίρος του Διεθνούς Συνδέσμου Ποίησης Γιουλγκρέϊβ Αγγλίας, μέλος της Εταιρείας Ποιήσεως του Λονδίνου, του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, της Εταιρείας Ελληνικών σπουδών Αθηνών, του Συλλόγου ΠΕΝ Κύπρου.

Το 1937, το πρώτο του βιβλίο, «Τα εφήμερα», ποιητική συλλογή, κερδίζει έπαινο σε διαγωνισμό του Λογοτεχνικού περιοδικού «Ξεκίνημα» των Αθηνών. Ο Ξάνθος Λυσιώτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Κύπριους ποιητές. Η ποίηση του έχει βραβευτεί επανειλημμένα. Για το σύνολο του έργου του και για τη μεγάλη προσφορά του στα Κυπριακά Γράμματα ο Ξάνθος Λυσιώτης τιμήθηκε το 1979 με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Ελληνική Λογοτεχνία της Κύπρου.

Εργογραφία

Πλούσιο, ποικίλο και εκλεκτό το έργο του Ξάνθου Λυσιώτη βρίσκεται συγκεντρωμένο στους τρείς τόμους των Απάντων του («Συγκομιδή»).
Τα άπαντα του περιλαμβάνουν 29 ποιητικές συλλογές – ανάμεσα σ΄ αυτές μια ποιητική συλλογή για παιδιά – και 4 πεζά (δοκίμια, διηγήματα κλπ.) του.